donderdag 11 juli 2013

deel 6 pronkrol JB

Op de bovenste foto het enige deel van de pronkrol, waarbij de kleur rood is gebruikt.
De pronkrol is gemaakt in België in Lessines.
Ouvroir St. Joseph is de plaats waar het gemaakt is in Lessines. Een ouvroir was een plaats waar jonge meisjes samenkwamen om te werken onder leiding van nonnen.
Saint Roch is een heilige die vaker in verband met Lessines wordt genoemd, maar daar moet ik nog nader onderzoek naar verrichten.
De rol is gemaakt door JB of IB. De rol is uit 1900 of iets daarvoor en in die tijd zag je vaak voor de J en de I dezelfde letter worden gebruikt.
On the first picture you see the only part in this sampler were the color red was used.
The long sampler was made in Belgium in Lessines.
Ouvroir St.Joseph stands for the place were it was made. An ouvroir was a place where young girls came together to work under the direction of nuns.
Saint Roch is a saint known in Lessines, but I hope to find more about him.
The long sampler was made by JB or IB. The sampler was made in 1900 or some years before that and in that period the same letter was often used for the J and I.

8 opmerkingen:

GRANNY'S HOUSE zei

Wat kan dat meisje prachtig borduren, ik heb ook les gehad van de nonnen, maar die sloegen het erin en dan heb je er weinig lol aan.

Groetjes
Ines

Annelies zei

@Ines ik heb in de eerste klassen van de lagere school nog handwerkles gehad van nonnen. Ik vergeet echt nooit dat ik een klap kreeg toen ik omroepster "tante" Hanny Lips nadeed. (ze zwaaide altijd op een bepaalde manier)
Handwerken heb ik echt geleerd van mijn moeder, tante en oma.

YokkoBears Beren met een HART zei

Wat een mooi handwerk is dit.

En je net geborduurde merklap is ook erg mooi geworden.

Jeanny zei

Mooie stukjes laat je weer zien.
Wat zonde toch dat de nonnen vroeger bij sommige meisjes zo naar deden, waardoor menigeen nu nog nadelige gevolgen heeft en vaak onzeker is in het handwerk.
Ik heb er gelukkig geen last van ;-))
Fijne dag

Johanna Faber zei

Wat schitterend is deze Annelies, en wat bijzonder toch dat dit allemaal bewaard is.
Ik sta ook vaak verbaasd hier in Zweden wat er allemaal aan textiel te koop is, en sta dan vaak te mijmeren, wat zal het verhaal achter dit zijn!
Groetjes Joke

Lida zei

Ook ik leerde handwerken van de nonnen en al waren niet alle vakken favoriet (vooral breien, grrr!) ik vond borduren echt het leukste wat er was, ook al maakte wij de meest domme dingen! Zo'n schitterende lap is echt een prachtig bezit en jammer dat het rood bloedde maar het was natuurlijk wel een prachtige kleur voor de naam!
Fijne dag
Lida

Cora Hoekstra zei

Annelies , ik heb een poosje zitten struinen op je blog en wat een prachtige dingen zie ik bij jou. Veel oude waardevolle herinneringen en prachtige quilts. Ik ben je gaan volgen om zo regelmatig even te kunnen kijken.

Monica zei

Prachtige stukjes van deze pronkrol laat je weer zien. Inderdaad geloof ik ook dat de meeste fijne handwerk-'jufs' nonnen waren.