woensdag 29 april 2015

een aantal handwerkjes

Ik heb een aantal handwerkjes kunnen kopen die gemaakt zijn door Marie de Groot.
Marie werd in 1907 geboren. Ik denk dat zij deze eerste naaidoek zo rond haar 9-de al maakte. Ik kon namelijk ook een pronkrol met datering van haar kopen en die moet daarna gemaakt zijn.
De Paus Adriaanschool, waar zij op school ging, zat in de binnenstad van Utrecht en werd geleid door de Zusters van de Liefde. Zij bezaten een aantal scholen in de binnenstad en hun klooster en scholen lagen aan de straat waar Paus Adriaan was geboren, de Brandstraat.
De naaidoek is erg mooi gemaakt. Een zeer verzorgd lapje. Ik heb ook geen lapje in mijn verzameling waar "eerste naaidoek" op staat. Bijzonder !

Recently I bought several things made by Marie de Groot. 
Marie was born in 1907. I think she made this piece when she was nine years old, looking at a dated techniques sampler I also bought from her. 
The Pope Adriaanschool was located in the inner city of Utrecht in The Netherlands. It was founded by the Sisters of Love. They had a convent and several schools in the same street where Pope Adriaan was born, the Brandstreet.
Marie did a great job making this piece. 



dinsdag 28 april 2015

Alice in Wonderland

Al een tijdje heb ik dit patroontje in huis. De kleuren zitten erbij, maar ik ben er nog niet aan toe gekomen.
Het is zo'n heerlijk klein werkje van The Little Stitcher. 
Ik heb echt zin er wat mee te doen.

I bought this pattern some time ago. I added the colors, but had no time to make it.
This is a small cross stitch work from The Little Stitcher. 
I am going to make a start !

maandag 27 april 2015

siggy

Dat is een tijd geleden dat ik hier een siggy heb laten zien !
Susan wist dat ik niet meer verzamelde, maar stuurde me deze toch op. Wat ziet hij er leuk uit !! 
(voordat ik de vraag krijg dit is nr. 1900)

A long time since I showed you a siggy.
Susan knew I stopped collecting them, but had to sent me this one. And it looks cute !!
(before someone asks it is siggy 1900)

zondag 26 april 2015

pronkrol Louise V. (5)

Vandaag de laatste twee foto's van de pronkrol die Louise maakte. Als je dit laatste gedeelte ziet jeuken je handen om hem te gaan wassen, maar ik wil het papier er niet afhalen, dus dat gaat niet lukken.

Today the last pictures of the techniques sampler Louise made. I would like to wash it, but can't because of the paper. 

vrijdag 24 april 2015

pronkrol Louise V. (4)

En ik zie Louise worstelen met haar pronkrol. Overal in de lap zie je foutjes. Wat moet ze het moeilijk hebben gehad.

Making this sampler must have been a battle for Louise. She has made so much small mistakes. I think she had a hard time.

donderdag 23 april 2015

pronkrol Louise V. (3)

Gelukkig borduurde L.V. in 1922 haar voornaam op de pronkrol. Zou Louise haar naam zelf hebben mogen schrijven of deed haar lerares dat ?
Ik bedenk me dat op mijn pronkrol nog nergens mijn voornaam staat. Iets om te onthouden.

In 1922 L.V. embroidered her first name on the sampler. Was it Louise who wrote her name or was it her teacher ?
It reminds me to do the same on my sampler. 

woensdag 22 april 2015

pronkrol L.V. 2

En een volgend deel van de pronkrol van L.V. Het aandoenlijke van deze pronkrol vind ik de eenvoud van de verschillende werkjes. Ik denk dat er gebruik is gemaakt van kant en klare tussenzetsels, omdat het niveau van de tussenzetsels niet past bij dat van de werkjes.

Another part of the techniques sampler of L.V. As you can see the sampler is a plain one. I think that L.V. didn't make all the parts herself. It could well be that see used already made laces and bands to put her pieces together.

dinsdag 21 april 2015

pronkrol L.V. (1)

Recent ben ik in het bezit gekomen van twee pronkrollen. Omdat ik het noodgedwongen na het breien van de twee vierkantjes weer even rustig aan moet doen met mijn arm laat ik ze de komende tijd zien.
Ik begin met de kleinste en smalste.
L.V. maakte deze pronkrol in de periode 1921-1923. De pronkrol is niet gevoerd en gepakt in papier. Als ik het papier niet meereken is hij 15 cm. breed en 1,65 m. lang
De eenvoud van de rol zie je al aan het sobere alfabet. 

Recently I could buy two techniques samplers. I have to take a bit of rest after knitting two squares. I have, again, a painful arm. That gives me time to show them to you.
I start with the tiniest and smallest one.
L.V. made it around 1921-1923. It has no back fabric, only paper.
The width is 6 inch and the length 65 inch.
It is very simple and you can see that already if you look at the alphabet.

maandag 20 april 2015

de mannetjes

Ik heb wat met het randje met de mannetjes. Het is ook verwerkt in Randje per Week 2014.
Het bovenstaande lapje kreeg ik enige tijd geleden cadeau van Marja. (ik liet het al eerder op Facebook zien) Wat was en ben ik daar blij mee !
Onderstaand lapje is nog maar kort in mijn bezit. Het is een relatief jong lapje. Het laat zien dat ook in 1965 gebruik werd gemaakt van patroontjes van vroeger.

I love the band with the little men on them. We also used it for Randje per Week 2014.
The first sampler was given to me by Marja. ( I already showed it on Facebook)
I love that one !
The second sampler is not that long in my collection. It is a relatively young one. It shows that in 1965 people also used patterns from the old days.

zondag 19 april 2015

vierkantjes

Gemeerderd en geminderd en af en toe een klein foutje gemaakt. Deze vierkantjes lijken simpel, maar dat waren ze niet voor mij. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb. Het breiwerk geeft toch een extra toevoeging aan de pronkrol.
Met veel plezier heb ik alle pronkrolwerkjes van Jookies gemaakt. Nu ga ik nog een aantal werkjes naar eigen idee maken. Ik gebruik wel dezelfde kleuren voor de eenheid in de rol.

Adding stitches and decreasing stitches and from time to time making a small mistake. They look so easy these two squares, well not for me. I am glad I made them. It adds extra techniques to my sampler. 
I loved working on Jookies pronkrol. Now I am going to add things I design myself. I keep working with the same colors to keep the unity.

vrijdag 17 april 2015

een plaatje

AnnaLud 1835 is het geen plaatje ?

AnnaLud 1835 isn't it a beautiful piece ?

donderdag 16 april 2015

oud

Lang niet alle lapjes werden afgemaakt. Zo ook deze niet. Ik schat dit lapje rond 1850, maar kan dat niet met zekerheid zeggen. Het zou ouder kunnen zijn. Geen verhaal, maar het heeft toch ook wel weer wat.

Not all samplers were finished. That also counts for this one. I think it was made around 1850, but it could be older. No story, nothing, but I like it.

woensdag 15 april 2015

pfffff.......

Ik ben van alles aan het afmaken, dus ook dit werkje voor mijn pronkrol. Het is pakketje 12 van de pronkrol van Jookies, de andere 20 zijn af, maar dit.. Het is blijven liggen.
Het is prima beschreven, daar ligt het zeker niet aan, maar zo'n vierkantje geeft herinneringen aan vroeger. Op de lagere school moest je in mijn tijd van katoen een pannenlap breien en voor menig kind, ook voor mij, was dat een crime.
Ook dit worden twee vierkantjes. Het onderste is ontstaan door te meerderen. Het bovenste wordt ook een vierkant en ontstaat door te minderen.
Gewoon even doorbijten, want ik ben al weer van allerlei nieuwe dingen voor in de rol aan het bedenken.

I am finishing a lot of things. This is part 12 of Jookies pronkrol. I have finished the other 20 parts. 
The description is excellent, but it reminds me of things I had to knit in primary school when I was young. That's why I have waited so long with it. 
The square below was made by adding stitches and the one above will become a square by decreasing stitches.
I just have to persevere. I am already thinking about new things to add to this techniques sampler.


dinsdag 14 april 2015

tussenzetsels pronkrol

Tussen de verschillende werkjes van de pronkrol komen tussenzetsels die de lapjes met elkaar verbinden. Ze kunnen in allerlei technieken gemaakt worden, maar die van mij zijn gehaakt of gebreid.
Deze twee gehaakte delen heb ik gemaakt uit deel 20 van de pronkrol van Jookies.
Ik maak ook nog wat eigen werkjes, dus komen er binnenkort ook nog wat tussenzetsels geĂ¯nspireerd op mijn eigen antieke pronkrollen.

Between the works of the techniques sampler come these insets.
They can be made in several techniques. Mine are knitted or crochet.
These two crochet parts come from a kit: part 20 of Jookies.
I am making some parts that I have designed myself, so I also want to make some new insets inspired by my antiques samplers.

maandag 13 april 2015

Wiepkje

Deze twee lapjes zijn gemaakt dor Wiepkje Koen. Wiepkje zat op de School met de Bijbel in Hemelum. Zij verliet deze school in 1924. Deze lapjes zijn gemaakt in de periode 1920-1924.

These two school samplers were made by Wiepkje Koen. Wiepkje went to the School with the Bible in Hemelum in The Netherlands. She left this school in 1924. These two samplers were made around 1920-1924.


vrijdag 10 april 2015

pronkrol deel 21

Al met al is het toch nog vlug gegaan. Laat gisterenmiddag nog even afgewerkt en nu gaat hij in de map bij de andere pronkrolwerkjes. Ik zal morgen eens kijken wat er nu nog openstaat van de werkjes die ik bij Jookies heb gekocht en wat ik er zelf nog aan toe wil voegen.

It went faster then I first thought it would. Yesterday evening I finished the borders. Tomorrow I will have a look what to do next. I still have a few parts of Jookies works that I haven't finished and want to add some of my own.

donderdag 9 april 2015

even een lapje tussendoor

Even rust, want ik handwerk teveel en voel dat nu niet alleen in mijn handen, maar ook in mijn schouder. Echt eigen schuld. Ik weet geen maat te houden.

Dit lapje met mooie randjes wist ik begin dit jaar op de kop te tikken.
Het is gemaakt door Martijntje Bouwmeester. Haar ouders hadden een kruidenierswinkel in de Dorpsstraat in Zevenhuizen. Ze hield helemaal niet van handwerken, dus moet hier een behoorlijke kluif aan hebben gehad. Toch heeft ze mooi werk afgeleverd. 
Martijntje overleed drie jaar geleden. 

I need a bit of rest. I have done to much. I now not only feel my hands, but also my shoulder. It is my own fault. When I like something I just can't stop.

This sampler has beautiful bands. I bought it in January this year.
It was made by Martijntje Bouwmeester. Her parents had a grocery store in the Dorpsstraat in Zevenhuizen in The Netherlands. She didn't like making this, but nevertheless did a great job.
Martijntje died three years ago.

woensdag 8 april 2015

5/6 klaar

Ik heb een aantal oude pronkrollen en vind het altijd leuk als er vaak een naam, jaartal of initialen in voorkomt. Ik ben dan ook blij met dit vakje, waarin mijn initialen en het jaartal staan.
Nog Ă©Ă©n vakje te gaan.

I have a few old techniques samplers and I do like it when I see initials, names and dates on them. 
I am glad that I could add a year and my initials to this little work.
Only one square left.

dinsdag 7 april 2015

platsteek


"A stitch a day keeps the doctor away", nou dit waren er 34 x 26 = 884.
Vier van de zes vakjes zijn af, op naar de kruissteek.

"A stitch a day keeps the doctor away". Well not one but 34 x 26 = 884 stitches.
I finished four out of six squares. On with the cross stitch.

maandag 6 april 2015

flanelsteek

Zes vakjes heeft dit pronkrolwerkje en ik doe er Ă©Ă©n op een dag, althans dat probeer ik. 
Ik ben nu op de helft en dat is goed, want ik merk dat het niet meer prettig werkt op dat hele fijne linnen. Ik heb echt pijnlijke handen. 

This little long sampler (or techniques sampler) work consist of six squares. I try to do one a day.
I am halfway now and am glad that it is almost done. My hands get really painful when I work on this fine linen. Flanelsteek is the same as herringbone stitch.

zondag 5 april 2015

Fijne Paasdagen !

Ik wens iedereen hele prettige Paasdagen !

Happy Easter to you all !

Joyeuses PĂ¢ques !

Frohe Ostern !
En omdat het konijntje van Villeroy &Boch nu een reus lijkt en het werkje niet goed zichtbaar is, hierbij ook een foto van het vakje met de maassteek.

The little bunny made by Villeroy & Boch looks like a giant and my work isn't clear, so a second picture of the arrowhead stitch.

donderdag 2 april 2015

festonsteek

Zo, de festonsteek uit het 21-ste deel van Jookies pronkrol is af. Op naar de maassteek. 
Ik blijf me verbazen dat werken op 16 draads linnen me nog lukt.

I finished the blanket stitch as part of the 21-rst part of Jookies pronkrol. Now on with a stitch used for darning.
I am surprised that I can still work on this very fine linen.

woensdag 1 april 2015

1871

Ik mag me een gelukkig mens noemen dat ik inmiddels best een aantal schoollapjes heb uit eind negentiende eeuw die, zoals deze, gemaakt zijn door verschillende kleuren wol te gebruiken. 
Deze werd in 1871 gemaakt door T.I.K. Zij werkte deels in kruissteek en deels in stersteek.

I am happy to have a small number of school samplers in my collection, that, like this one, are made using different colors of wool. 
This one was made in 1871 by T.I.K. She work in cross stitch and Algerian Eyelet stitch.